den haag

Den Haag

Als ik mensen over het onderwerp van mijn proefschrift vertel, krijg vaak de reactie dat de naam Donker Curtius ze niets zegt. Als ze al van mijn hoofdpersoon hebben gehoord, komt dat vaak door de aanwezigheid van een Donker Curtiusstraat in hun woonplaats, die niet toevallig vrijwel altijd in de buurt van een Thorbeckestraat ligt. Met behulp van Google Maps heb ik geprobeerd zoveel mogelijk van deze straten op te sporen. Onderstaand lijstje is het resultaat van deze zoektocht.

Apeldoorn

Apeldoorn

Donker Curtiusstraat
Amsterdam
Apeldoorn
Den Haag
Delft
Dordrecht
Hoogezand
Meppel
Nijmegen
Oss
Rotterdam
Schiedam
Vlissingen
Wassenaar
Zutphen

Wassenaar

Wassenaar

Doctor Donker Curtiusstraat
Waalwijk

Donker Curtiuslaan
Doetinchem

Donker Curtiushof
Heerlen

Donker Curtiusware
Zwolle

Mr. D. Donker Curtiusstraat
Katwijk

Blijkbaar had het Nijmeegse Hatert ook een Donker Curtiusstraat, maar is deze verdwenen. De straten in Den Haag, Apeldoorn, Wassenaar en Katwijk heb ik bezocht. De andere plaatsen liggen wat verder uit de route.

Katwijk

Katwijk

Met de Donker Curtiusstraat in Waalwijk is iets merkwaardigs aan de hand. Deze straat heet de Doctor Donker Curtiusstraat, maar Dirk heeft de doctorstitel nooit gebruikt. Weliswaar was hij een gepromoveerd jurist, maar hij voerde een meesterstitel. Dat de straat wel degelijk naar Dirk vernoemd is en niet naar een gepromoveerd familielid, bewijst het onderschrift “staatsman” op het straatnaambordje. Als beoogd biograaf voelde het als mijn plicht de gemeente van deze omissie op de hoogte te stellen. Ondanks dankzegging voor mijn brief, gaf de gemeente – weinig verbazend – aan de straatnaam uit praktische overwegingen voorlopig niet te veranderen.

Heb ik een Donker Curtiusstraat, -laan of -plein gemist? U doet me een groot plezier deze aan me door te geven.