ata

Henriette en Alexandrine

Donker woonde vanaf 1825 op het Lange Voorhout 42. Vijf huizen bij hem vandaan woonde de familie Tinne. Nadat vader Tinne overleden was en een grote som geld naliet toonde dochter Alexandrine haar avontuurlijke kant. In 1862, op 26-jarige leeftijd, reisde ze samen met haar moeder Henriette van Capellen de Nijl af tot Zuid-Soedan. Deze reis zou ze niet veel later nog een keer maken.

Nadat moeder Henriette in Soedan was overleden, maakte Alexandrine een reis ver de Sahara in. Ze was de eerste westerse vrouw die dit gebied in trok. Dat dit soort reizen in deze tijd niet zonder gevaar was bleek wel in 1869, toen haar karavaan aangevallen werd door Toearegs. Ze liep sabelhouwen en schotwonden op waaraan ze zou overlijden.

Redmond O’Hanlon heeft enkele jaren geleden voor de VPRO een tweetal afleveringen aan moeder en dochter Tinne gewijd, zie hier en hier.

Naast een avontuurlijk reizigster was Alexandrine ook bijzonder geïnteresseerd in fotografie. Eind 1860 en begin 1861 maakte ze een aantal foto’s van het Lange Voorhout. Deze geven een goed beeld hoe Donkers straat er in de laatste jaren dat hij er woonde eruit gezien moet hebben. Onderstaande foto’s zijn afkomstig uit het Haags Gemeentearchief.

11a10a9a8a7a6a5a4a3a2a1a